Vilket kön ska jag välja?

Det bästa är om du skaffar två honor eller två hanar eller en hona och att du låter kastrera en hane. Om du redan har ett äldre marsvin är det inte säkert att det accepterar att en yngre marsvinskompis flyttar in i buren. Till en början kan de bråka tills de har hittat sina roller, men det finns ingen garanti att de blir vänner ändå. De är som människor, vissa personer passar man helt enkelt inte ihop med. Att sätta ihop två honor kan då vara lika svårt som att sätta ihop två hanar. Tänk också på att två marsvin kräver en större bur än ett ensamt djur! Har de för liten plats kan det vara orsak till att bråk uppstår.

En sak som man bör tänka på innan man skaffar två hanar är att man antingen skaffar två unga hanar (under 3 månader) samtidigt så att de kan växa upp med varandra eller så kan man skaffa en ung och en äldre hane samtidigt. Sätt aldrig ihop två vuxna hanar som inte känner varandra utan att först testa om de trivs med varandra. Två unga hanar (under 3 mån) som tex. är bröder eller en vuxen hane och en ung hane, tex. far och son brukar därför gå bra ihop. Har man tänkt att ha fler marsvin än två stycken så ska man bara ha en hane med andra honor, det går inte att ha två hanar tillsammans med honor.

Hanar kan lukta mer, eftersom alla djur som är hanar markerar revir, även marsvin. Dock upphör detta nästan helt om man kastrerar sin hane. Honor blir mindre och luktar inte lika mycket som okastrerade hanar.

Första gången marsvin träffas


När du ska sätta ihop marsvin som inte träffats förut måste de träffas på neutral mark, dvs. ett golv där ingen av dem varit förut. Då luktar det inte den enes lukt, alltså har ingen av dem rätt att försvara sitt revir = mindre risk för slagsmål. Fungerar det bra ihop på golvet kan du prova att sätta ihop dem i en bur. Ett annat knep är också att ta parfym på händerna och sedan klappa båda marsvinen innan de träffas. Då luktar de likadant ett tag. Man kan också prova att klappa båda marsvinen så de får den andres lukt på sin päls. I början kan det vara lite slagsmål. Detta är naturligt eftersom de gör upp om rangordningen. Men de ska inte skada varandra! Det kan hända att ett av marsvinen rycker bort päls på det andra marsvinet genom att picka på ryggen. Detta ska dock upphöra relativt snabbt, annars får man sära på dem. Om de biter eller rivs så att det börjar blöda måste du sära på dem och försöka hitta ett annat par eller byta ut en av dem. Om det ena marsvinet är vuxet och aldrig träffat något annat marsvin förut, kanske det inte trivs alls med andra marsvin efter att ha levt ensam så lång.