Att köpa marsvin

När man köper marsvin från en djuraffär eller en uppfödare är det några saker som man bör titta på innan man bestämmer sig för att köpa det. Vanligtvis brukar marsvinsungar som man köper vara mellan 6-8 veckor vilket gör att de är lätta att fostra och göra tama. Tänk bara på att köpa ett marsvin som inte är skyggt och rädd, läs mer om detta under avsnittet Hur tama blir marsvin ?

Man bör också se till att marsvinet som man köper är ett friskt djur. Titta på pälsen att den är glansig och ren, tänderna ska inte vara för långa och det ska inte ha bettfel d.v.s. att framtänderna ska mötas. Ögonen ska vara pigga och klara. Om marsvinet kliar sig väldigt mycket är det ett varningstecken på att den har ohyra. Det är inget farligt, men man måste tvätta den med ett speciellt schampo som finns att köpa i djuraffärer. Det kanske inte är så roligt att det första som man får göra är att tvätta sitt lilla marsvin med schampo som ska verka i några minuter innan man sköljer ur det för att sen upprepa proceduren. Ohyra är vanligt att de får och det kommer från höet och smittar mellan andra marsvin.

När du kommit hem med ditt nya marsvin så behöver marsvinet lugn och ro. Det är bra om du har fått med dig lite burmaterial från buren i affären som kan läggas i den nya buren. På så sätt kan marsvinet känna sig lite tryggare när den känner igen lukten. De första timmarna är det bra om buren får stå i fred eftersom det är mycket nytt för marsvinet som gör att den kan känna sig rädd. När du ser att marsvinet börja röra på sig och undersöka sin bur kan man försöka klappa den försiktigt. Gör inga hastiga rörelser, då kan det ta längre tid innan marsvinet känner sig trygg. Märker man att den inte är rädd så kan man prova att lyfta upp marsvinet i sin famn.